Vegetarisk moussaka

Moussaka, jo jag tackar!

Nämen, det här är ju så himla gott att man smäller av.

Moussaka är återkommande rätt hemma hos oss. Riktig feelgood-mat som passar att äta året runt. Vi brukar byta ut aubergine mot zucchini eller varva båda sorter. Det gör du som du vill. Det här receptet kommer ursprungligen från ett grekiskt recept där man använder sig av köttfärs men vi har bytt ut mot sojafärs. Så himla gott, och mättande. Kryddningen är magisk!

5 from 1 vote

Vegetarisk moussaka

En klassiker som är lika god som den ser ut. Nä, faktiskt godare!

Ingredienser

Moussaka

  • 2 st aubergine
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 gram sojafärs
  • 2 krm kanel
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk grönskaksfond (eller en buljongtärning)
  • 1-2 krm salt
  • 1-2 krm svartpeppar

Ostsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl havremjölk
  • 1 st ägg
  • 100 gram riven ost
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Instruktioner

  • Värm ugnen till 175 grader.

Moussaka

  • Skölj auberginen och skär den i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över salt. Låt ligga ca 15 min.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs sojafärsen i några minuter. Tillsätt lök, vitlök, kanel, chiliflakes, oregano och fräs ytterligare några minuter.
  • Tillsätt balsamvinäger, krossade tomater, vatten, tomatpuré och fond/buljong. Låt puttra i ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Stek aubergineskivorna i olja i en stekpanna, ungefär två minuter på varje sida så att de får lite färg och mjuknar.

Ostsås

  • Smält smöret i en kastrull och vispa ut mjölet. Tillsätt mjölk och låt såsen koka upp under omrörning. Vänd ner äggula och riven ost. Salta och peppra.

Moussaka

  • Ta fram en ugnsform och varva ostsås, aubergineskivor och färssås. Toppa med ostsås och resten av den rivna osten. Gratinera i ugn i ca 30 min.
  • Servera moussakan med en grekisk sallad och tzatziki. Mums gott! 😋
Kalorier: 675kcal
Måltid: Middag
Kök: Grekiskt
Keyword: fredagsmys, helgmat

Tumme upp eller ner för moussaka?

Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre. Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott

Join the Conversation

  1. Mikaela Svanborg says:

    5 stars
    Ser supergott ut. Jag hittade ett annat recept på klassik grekisk moussaka, fast veganskt:. Ska testa både din och den klassiska: https://farbrornikos.se/vegetarisk-moussaka-recept/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close