Krämig potatisgratäng

Hurra för gratäng!

Potatisgratäng är bland det göttaste som finns. Så är det bara.

Om jag bara fick äta en rätt i resten av mitt liv så skulle det nog bli potatisgratäng. Tricket för att få gratängen sådär riktigt krämig är att låta förkoka potatisen i grädde innan den gratineras i ugnen.

Det här receptet är enkelt att följa och blir väldigt gott. Jag skivar alltid potatisen med en mandolin, det ger lagom tunna skivor och går snabbt. Har du en matberedare går det såklart också bra.

Variera receptet genom att tillsätta blomkål, svamp, soltorkade tomater eller örter.

Krämig potatisgratäng

Det är inte mycket som slår en klassisk potatisgratäng. Här är vårt recept på en riktigt krämig gratäng med vitlök.
Portioner 6 portioner
Total tid 1 timme 30 minuter

Equipment

  • Mandolin eller matberedare
  • Ungsform

Ingredienser

  • 1 kg fast potatis (om du tar mjölig behöver du inte förkoka)
  • 1-2 gula lökar
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 5 dl vispgrädde
  • 200 gram riven ost av valfri sort
  • 2 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 3 krm  svartpeppar
  • 1 msk oliovolja

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Skala och skiva potatisen tunt, antingen för hand, med mandolin eller med matberedare. Skala och strimla löken. Pressa vitlöken.
  • Värm smör i en stor kastrull och stek lök och vitlök en stund utan att det tar färg. Tillsätt potatisskivorna, grädde, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min.
  • Häll över allting i en gratängform och fördela riven ost över. Gratinera i ugn i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och osten fått färg.
  • Servera potatisgratängen med valfritt tillbehör.
Kalorier: 397kcal
Måltid: Middag
Kök: Svenskt
Keyword: fredagsmys, helgmat

Hur god var gratängen? Blev den krämig?

Berätta hur de blev så att vi kan bli ännu bättre. Tagga @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott eller lämna en kommentar här på receptet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close