Här kommer ett enkelt grundrecept på vegetarisk lasagne på sojafärs. Jag har valt att hålla den så enkel och klassisk som möjligt så att det ska vara lätt att följa vilket är perfekt för dig som inte är så van att laga vegetariskt eller bara vill ha det enkelt och gott. Färs i tomatsås, krämig bechamel och lasagneplattor är faktiskt det enda du behöver för att lyckas i köket.
Jag har lagt till ost och riven morot som valfria ingredienser, men frågar du mig är det nästan ett måste. Den söta morotssmaken förhöjer smakerna och tillsammans med en smakrik ost blir rätten fulländad. Jag använder ofta vegansk ost, tänk bara på att den kan ha svårt att smälta så provar du det är det viktigt att hålla koll på färgen på lasagnen så att den inte står för lång tid i ugnen.
Vegetarisk lasagne
Ingredienser
Färssås
- 1 st gul lök
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 400 gram krossade tomater
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk mörk kinesisk soja
- 1 grönsaksbuljong
- 400 gram sojafärs
- 2 tsk timjan
- 2 tsk basilika
- 1 tsk svartpeppar
- salt
Bechamelsås
- 2 msk smör
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk eller växtbaserad dryck
- ca 1 tsk salt
- ca 1 tsk peppar
- 1 krm muskotnöt
Övrigt
- lasagneplattor
- lite riven morot (valfritt)
- riven ost
Instruktioner
Färssås
- Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Häll i färsen och tomatpuré och fräs i några minuter.
- Slå på lite vatten, ca 2 dl. Tillsätt krossade tomater, soja och smula i buljong. Tillsätt sedan alla kryddor och koka ca 15 minuter.
Bechamelsås
- Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet.
- Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och muskot.
Montering
- Varva färssås med bechamelsås och lasagneplattor. Börja med färssås och sluta med bechamelsås. Strö över lite riven ost.
- Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 225 grader.