Vegetarisk lasagne
Ett enkelt grundrecept på vegetarisk lasagne på sojafärs. Receptet räcker till en stor form lasagne.
Färssås
- 1 st gul lök
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 msk tomatpuré
- 400 gram krossade tomater
- 1 msk olivolja
- 1/2 msk mörk kinesisk soja
- 1 grönsaksbuljong
- 400 gram sojafärs
- 2 tsk timjan
- 2 tsk basilika
- 1 tsk svartpeppar
- salt
Bechamelsås
- 2 msk smör
- 2 1/2 msk vetemjöl
- 5 dl mjölk eller växtbaserad dryck
- ca 1 tsk salt
- ca 1 tsk peppar
- 1 krm muskotnöt
Övrigt
- lasagneplattor
- lite riven morot (valfritt)
- riven ost
Färssås
Hacka lök och vitlök och fräs i olivolja. Häll i färsen och tomatpuré och fräs i några minuter.
Slå på lite vatten, ca 2 dl. Tillsätt krossade tomater, soja och smula i buljong. Tillsätt sedan alla kryddor och koka ca 15 minuter.
Bechamelsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet.
Tillsätt mjölken lite i taget, koka upp och låt koka under fortsatt vispning 3-5 min. Smaka av med salt, peppar och muskot.