Om jag bara fick äta en rätt i resten av mitt liv så skulle det nog bli potatisgratäng. Tricket för att få gratängen sådär riktigt krämig är att låta förkoka potatisen i grädde innan den gratineras i ugnen.
Det här receptet är enkelt att följa och blir väldigt gott. Jag skivar alltid potatisen med en mandolin, det ger lagom tunna skivor och går snabbt. Har du en matberedare går det såklart också bra.
Variera receptet genom att tillsätta blomkål, svamp, soltorkade tomater eller örter.
Krämig potatisgratäng
Equipment
- Mandolin eller matberedare
- Ungsform
Ingredienser
- 1 kg fast potatis (om du tar mjölig behöver du inte förkoka)
- 1-2 gula lökar
- 5 st vitlöksklyftor
- 5 dl vispgrädde
- 200 gram riven ost av valfri sort
- 2 msk smör
- 2 tsk salt
- 3 krm svartpeppar
- 1 msk oliovolja
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatisen tunt, antingen för hand, med mandolin eller med matberedare. Skala och strimla löken. Pressa vitlöken.
- Värm smör i en stor kastrull och stek lök och vitlök en stund utan att det tar färg. Tillsätt potatisskivorna, grädde, salt och peppar. Låt puttra på svag värme i ca 15 min.
- Häll över allting i en gratängform och fördela riven ost över. Gratinera i ugn i ca 45 minuter tills potatisen är mjuk och osten fått färg.
- Servera potatisgratängen med valfritt tillbehör.
Hur god var gratängen? Blev den krämig?
Berätta hur de blev så att vi kan bli ännu bättre. Tagga @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott eller lämna en kommentar här på receptet