Veganska lussebullar

Damn, that's vegan?

Vad vore julen utan lussebullar? Det här är mitt bästa recept – veganversionen. Håll till godo!

Går det att baka veganska lussebullar som blir lika goda som ”vanliga” lussebullar? Jaaaa! Här är ett grundrecept på veganska lussebullar gjorda på växtbaserat margarin och havremjölk som är underbart goda och fluffiga.

Längst ner på sidan har jag samlat mina bästa tips på hur du lyckas med att baka veganska lussebullar. Läs gärna igenom dem innan du börjar baka för bästa resultat.

Inget fan av havre? Testa hellre vårt recept på Saftiga lussebullar utan Kesella

Veganska lussebullar

Snabbt och enkelt recept på veganska lussebullar. Receptet räcker till ca 30 bullar som är goda att bjuda på till julfikat.
Portioner 30 lussebullar
Total tid 2 timmar

Equipment

  • Bunke eller en köksmaskin med degkrok
  • Mortel
  • Kavel (om du vill)

Ingredienser

Saffransdeg

  • 50 gram jäst
  • 175 gram mjölkfritt margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 msk vatten
  • 2 dl strösocker
  • 5 dl havredryck
  • 1/2 tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Till garnering

  • russin

Sockerlag

  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten

Instruktioner

  • Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg sedan saffranet i 2 msk vatten och rör om. Låt stå i minst 30 minuter.
  • Blötlägg russin i lite vatten eller rom, dom ska stå minst en timme.
  • Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin.
  • Värm havredrycken till rumstemperatur (fingervarmt).
  • Tillsätt havredryck, margarin och saffran samt vätskan i bunken med jäst och blanda.
  • Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk ca 60 minuter.
  • Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangulär form, försök få den så jämn som möjligt.
  • Skär remsor horisontellt med en pizzaskärare eller kniv, och rulla ändarna inåt från varsitt håll till den klassiska lussebullsformen. Ca 30 stycken enkla eller 20 stycken dubbla. Tryck i russinen.
  • Lägg lussebullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  •  Grädda mitt i ugnen på 225°C i ca 8–10 minuter. Pensla med sockerlag direkt de kommer ut. Låt svalna på galler under bakduk.
  • Njut av den goda saffranssmaken!

Anteckning

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg men innehåller gluten.
Måltid: Fika
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning, Jul, julbak

Så lyckas du med att baka veganska lussebullar

  • Ta fram margarinet i god tid innan du bakar och baka alltid med rumsvarmt margarin. Om du smälter det så blir det mer degvätska och du kommer att behöva mer mjöl, och lussebullarna blir torrare.
  • Knåda degen länge. Minst 10-15 minuter på låg hastighet i maskinen eller 15-20 minuter för hand. Då blir degen mer spänstig.
  • Efter första jäsningen behöver degen inte knådas mer utan baka ut den lätt så att glutentrådarna inte förstörs. Då blir degen lätt och luftig.
  • Pensla lussebullarna med sockerlag direkt efter gräddning så blir de saftigare och glansiga.
  • Blötlägg russinen minst en timme innan dom ska tryckas ner i degen. Russin är torra så om du inte blötlägger dem drar de åt sig fukt från degen som blir torrare.
  • När lussebullarna svalnat kan du lägga över dem i lufttäta påsar och frysa in. När du väl ska äta dem kan du snabbt värma dem en stund i ugnen så blir smaken som nybakade lussebullar.

Har du bakat lussebullarna?

Berätta hur de blev. Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre.
Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close