Snabb kladdkaka

Say no more!

Sötsugets nationalrätt. Gottegrisens go-to. Give it up for... kladdkakan.

Här kommer ett enkelt, klassiskt recept på en snabb kladdkaka. Serveras med grädde, vaniljvisp eller glass eller det du gillar bäst. Vill du att den ska vara ännu kladdigare? Korta ner tiden i ugnen. Mer chokladsmak? Öka mängden kakao. Testa dig fram, kanske kan du utgå från det här receptet för att hitta just din kladdkakefavorit.

Glöm inte det viktigaste. Ät allt direkt.

Snabb kladdkaka

Om det finns någon efterrätt som nästan alla gillar så måste det vara kladdkaka. Går det ens att misslyckas? Tror inte det. Nu kör vi!
Portioner 12
Total tid 30 minuter

Ingredienser

Smet

  • 225 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 st ägg
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 krm salt

Tillbehör

  • florsocker
  • vispgrädde eller vaniljvisp

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175° (över- och undervärme).
  • Smörj och bröa en springform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Eller klä med bakplåtspapper.
  • Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Blanda sedan ner sockret och blanda försiktigt ihop.
  • Sikta ner farinsocker, vaniljsocker, mjöl, kakao och salt i en bunke. Tillsätt ägg och det smälta smöret. Rör sedan ihop allt. Se till att det inte finns några klumpar i smeten.
  • Häll smeten i en formen. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 min eller tills kanterna av kakan är fast och mitten lite lös.
  • Låt kladdkakan kallna. Pudra sedan över florsocker. Servera med grädde, vaniljvisp, glass eller det du tycker bäst om!
Kalorier: 494kcal
Måltid: Dessert, Efterrätt
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning, snabbt

Så lyckas du med kladdkakan

  • Det viktigaste för att lyckas med kladdkakan är att inte använda visp. Ingredienserna ska röras ihop. Jag brukar använda en slickepott.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i bunken. När man siktar blir ingredienserna finkornigt fördelade och luftiga, och man slipper klumpar i smeten. Använd en gammal hederlig mjölsiktare eller en tät sil.
  • Tiden i ugnen kan variera. Alla har olika ugnar och tiden i recepten är bara en riktlinje. Håll koll på kakan och ta ut den när den börjar se klar ut. Kanterna ska vara gräddade men mitten ska vara kladdigt mjuk och lite vobblig.
  • Blanda ner sockret i smöret och rör runt så att alla sockerkristaller smälter och upplöses. Då får du en kaka utan sockerknaster.

Blev kladdkakan kladdig, då?

Lämna en kommentar här nedan eller tagga @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close