Cheesecakegrottor med blåbärsfyllning

Blåbärsbonanza!

Den klassiska grottan har fyllts med en smaskig blåbärskräm för extra lyxiga småkakor.

Baka underbart goda cheesecakegrottor med blåbärsfyllning – som vanliga hallongrottor ungefär fast med en god och krämig blåbärsfyllning. Använd gärna färska blåbär som du plockat själv, men frysta går också bra.

De här kakorna är så goda och dessutom väldigt lättlagade. Grottorna består av mördeg som smälter i munnen och det är svårt att bara ta en. Ett tips är att bjuda på kakorna till födelsedagskalaset. En älskad klassiker som både barn och vuxna gillar.

Förvara kakorna svalt i låda med lock, då håller de sig åtminstone två veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.

Cheesecakegrottor med blåbärsfyllning

Ett recept på underbart goda grottor med blåbärsfyllning. Räcker till cirka 15-20 kakor.
Portioner 15 kakor

Ingredienser

Kakdeg

  • 250 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5,75 dl vetemjöl

Fyllning

  • 100 g färskost, naturell
  • 1 ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1-2 dl blåbär

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
  • Lägg små muffinsformar på en bakplåt eller använd en muffinsplåt. Ställ åt sidan.
  • Blanda alla ingredienser till degen i matberedaren. Degen ska vara mjuk men gå att hantera.
  • Dela i lika bitar och rulla till bollar, stora som valnötter. Lägg en degboll i varje form och tryck till en grop i mitten.
  • Blanda färskosten krämigt och tillsätt övriga ingredienser till fyllningen. Fyll gropen i varje kaka med färskostfyllning, ca 1 msk. Toppa med blåbär.
  • Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 7-8 minuter.
  • Låt kallna på galler under en kökshandduk. Använder du en muffinsplåt måste du låta kakorna kallna helt innan du vänder plåten upp och ner och tar ut kakorna.
  • Sikta ev över florsocker innan servering. Förvaras svalt i låda med lock.

Anteckning

Tips! Variera fyllningen

Prova olika sorters sylt t.ex. jordgubbssylt, marmelad etc. Tänk bara på att sylten måste vara fast i konsistensen. 
Måltid: Fika
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning

Jaha, och hur smakade det?

Lämna en kommentar här nedan eller tagga @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close