Veganska semlor

Mums Mums Mums!

Gräddigt, smarrigt och helt veganskt!

Fluffiga, härliga semlor! Äntligen är det säsong för denna goa lilla fastlagsbulle. Här är ett grundrecept på veganska semlor gjorda på växtbaserat margarin, havremjölk och krämig mandelmassa. Underbart goda semlor som går att variera i oändlighet med olika smaksättningar, men vi föredrar ett klassiskt recept.

Längst ner på sidan har jag samlat mina bästa tips på hur du lyckas med att baka veganska semlor. Läs gärna igenom dem innan du börjar baka för bästa resultat.

Veganska semlor

Helt veganska, fluffiga och ljuvligt goda semlor! Det här receptet ger ungefär 10 bullar.
Portioner 10 semlor

Ingredienser

Degen

  • 25 gram jäst
  • 2 dl mandel- nöt- eller havredryck
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 krm salt
  • 5 1/2 dl vetemjöl 
  • 75 gram mjölkfritt margarin

Pensling

  • mandeldryck

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 3/4 dl mandeldryck
  • 200 gram mandelmassa

Garnering

  • 2 1/2 dl växtbaserad grädde
  • florsocker

Instruktioner

  • Bullar: Smula jästen i en degbunke. Häll i drycken och rör ut jästen. Rör ner socker, kardemumma och salt.
  • Tillsätt hälften av mjölet och allt margarin och arbeta degen så att margarinet fördelar sig i degen och tillsätt sedan nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen ca 10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.
  • Strö ut resten av mjölet på en arbetsbänk. Ta upp degen och arbeta ihop den. Dela degen i 10 lika stora bitar och rulla till runda bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Fyllning: Skär av ett ”lock” på varje bulle och gröp ur lite av inkråmet. Blanda hälften av inkråmet med mandelmjölken. Riv mandelmassan och blanda med inkråmet till en smidig konsistens. Tillsätt ev mer inkråm om fastare konsistens önskas (eller se tips). Lägg fyllningen i bullarna.
  • Garnering: Vispa den växtbaserade grädden tjock. Spritsa eller klicka på grädden och lägg på ”locken”. Sikta ev. på florsocker.
Måltid: Fika
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning

Så lyckas du med att baka veganska semlor

  • Ta fram margarinet i tid innan du bakar så att det hinner bli rumsvarmt. Baka aldrig med smält margarin.
  • Knåda ordentligt och länge, för hand eller med bakmaskin. Kör alltid på de lägsta hastigheterna.
  • Om du vill att bullarna ska se lite glansiga ut så kan du pensla dem med sockerlag.
  • När bullarna svalnat kan du spara några och lägga över dem i lufttäta påsar och frysa in.

Har du bakat semlorna?

Berätta hur de blev. Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre.
Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close