Go Back
vegetariskt dillkött

Vegetarisk dillkött

Dillkött är en riktig svensk klassiker som går lika bra att laga med sojakött. Servera gärna med kokt potatis och grönsallad.
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Huvudrätt, Middag
Kök Svenskt

Ingredienser
  

Ingredienser

  • 320 gram valfritt sojakött (vi använder Hälsans kök filébitar)
  • 1 msk olivolja
  • 2 st morötter
  • 1 st gul lök
  • 1 st purjolök
  • 8-9 st färska champinjoner
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 st lagerblad
  • 1 liter grönsaksbuljong

Dillsås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl havregrädde
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 msk ättiksprit 12%
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • peppar

Instruktioner
 

  • Skala morot och lök. Dela och skölj purjolöken.
  • Hacka lök och purjolök och skär morötterna och champinjonerna i slantar.
  • Hetta upp olivolja i en gryta och tillsätt lök, champinjoner, purjolök och sojakött. Fräs ett par minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna; buljong, morot, peppar och lagerblad. Låt koka upp.
  • Låt grytan stå och småputtra under lock i cirka 1 timme tills alla smaker kommit fram ordentligt. Sila av det mesta av buljongen och spar till såsen.

Dillsås

  • Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt den silade buljongen och havregrädde. Koka ihop på låg värme och smaka av.
  • Finhacka dill och tillsätt ungefär hälften i såsen.
  • Smaksätt med ättika, socker och ev. salt och peppar om du vill ha mer smak.
  • Blanda ner dillsåsen i grytan med sojaköttet och koka upp. Vänd ner resterande dill innan servering (efter smak givetvis, dillen går även att servera vid bordet för den som vill ha mer.)
  • Servera med kokt potatis.
Keyword husmanskost