Vegetarisk dillkött
Dillkött är en riktig svensk klassiker som går lika bra att laga med sojakött. Servera gärna med kokt potatis och grönsallad.
Total tid 1 timme t 30 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Middag
Kök Svenskt
Ingredienser
- 320 gram valfritt sojakött (vi använder Hälsans kök filébitar)
- 1 msk olivolja
- 2 st morötter
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök
- 8-9 st färska champinjoner
- 8 st vitpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 1 liter grönsaksbuljong
Dillsås
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl havregrädde
- 1 kruka färsk dill
- 1 msk ättiksprit 12%
- 1 msk strösocker
- salt
- peppar
Skala morot och lök. Dela och skölj purjolöken.
Hacka lök och purjolök och skär morötterna och champinjonerna i slantar.
Hetta upp olivolja i en gryta och tillsätt lök, champinjoner, purjolök och sojakött. Fräs ett par minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna; buljong, morot, peppar och lagerblad. Låt koka upp.
Låt grytan stå och småputtra under lock i cirka 1 timme tills alla smaker kommit fram ordentligt. Sila av det mesta av buljongen och spar till såsen.
Dillsås
Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt den silade buljongen och havregrädde. Koka ihop på låg värme och smaka av.
Finhacka dill och tillsätt ungefär hälften i såsen.
Smaksätt med ättika, socker och ev. salt och peppar om du vill ha mer smak.
Blanda ner dillsåsen i grytan med sojaköttet och koka upp. Vänd ner resterande dill innan servering (efter smak givetvis, dillen går även att servera vid bordet för den som vill ha mer.)
Servera med kokt potatis.