Sätt ugnen på 125°C.
Jordärtskockschips: Blanda olja och vatten i en skål. Skölj jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor. Ett tips är att använda mandolin.
Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappersklädd plåt. Strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.
Soppa: Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.
Häll svampen i en kastrull. Förväll svampen på låg värme tills all vätska kokat bort.
Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
Tillsätt fonden, resten av vattnet och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.
Smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du mixa soppan slät med stavmixer. Jag brukar mixa hälften ungefär och lämna en del bitar för matigare känsla.
Till servering: Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.