Go Back
En vit skål med guldkant som är full med svampsoppa med champinjoner och jordärtskockschips och bröd på sidan

Svampsoppa med champinjoner och jordärtskockschips

Värmande, mustig soppa med höstiga smaker.
Måltid Huvudrätt, Lunch
Kök Svenskt

Ingredienser
  

Jordärtskockschips

  • 1 msk olivolja
  • 1/2  dl vatten
  • 4 jordärtskockor
  • 2 krm flingsalt

Svampsoppa

  • 250 gram champinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk kantarellfond
  • 6 dl vatten
  • 3 dl grädde av valfri sort
  • salt
  • vitpeppar

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Jordärtskockschips: Blanda olja och vatten i en skål. Skölj jordärt­skockorna och skär dem i tunna skivor. Ett tips är att använda mandolin.
  • Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappers­klädd plåt. Strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  • Soppa: Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Häll svampen i en kastrull. Förväll svampen på låg värme tills all vätska kokat bort.
  • Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
  • Tillsätt fonden, resten av vattnet och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.
  • Smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du mixa soppan slät med stavmixer. Jag brukar mixa hälften ungefär och lämna en del bitar för matigare känsla.
  • Till servering: Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.