Fasolada – grekisk bönsoppa
Ett snabbt och enkelt recept på världens godaste bönsoppa.
Total tid 50 minuter minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Grekiskt
- 2 burkar kokta vita bönor (små)
- 1 st gul lök
- 3 klyftor vitlök
- 3 st morötter
- 2 st små potatisar
- 1/2 rotselleri
- 3 msk tomatpuré
- 1 dl hackad persilja
- 1/2 dl olivolja
- 2 st grönsaksbuljongtärningar
- 1,5 liter vatten
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk salt
- 3 krm vitpeppar
Skala och tärna rotselleri, potatis och lök. Hacka morötterna i slantar. Hetta upp olja och pressa i vitlök. Tillsätt grönsakerna och stek i några minuter.
Tillsätt tomatpuré och stek en stund till. Tillsätt sedan buljong och paprikapulver och häll sedan över vatten och rör om.
Tillsätt bönor och låt sedan soppan puttra under lock i minst 30 minuter, gärna en timme. Ju längre desto djupare smaker.
Smaka av med salt och peppar.
När soppan börjar bli klar tillsätter du finhackad persilja, lite olivolja och låter den sjuda någon minut till.
Servera soppan med en grekisk sallad, lite bröd med olivolja och tzatziki.