Det här är en veganiserad variant på den franska klassikern. ”Är du säker på att det inte är kött?”…”Det smakar ju köttgryta!” Så brukar det låta när jag bjuder köttisar på vegansk Boeuf Bourguignon. Nej, det är inget kött alls i den och ändå smakar det så likt originalet. Comfort food när den är som bäst.
Den kraftfulla och mustiga smaken kommer från vin, lagerblad och lök som får koka länge. Ursprungsreceptet är hämtat från Jävligt Gott. Själv har jag lagat vegansk Boeuf Bourguignon många gånger och justerat en del fram och tillbaka för att landa i, enligt mig, det ultimata receptet.
Grytan är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne. Rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne (’köttgryta på burgundiskt vis’), men även i Frankrike kallas den oftast bara bœuf bourguignon.
Vegansk Boeuf Bourguignon
Ingredienser
- 300 gram sojakött av valfri sort (jag brukar använda Anammas sojabitar, Oumph eller the chunk)
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 msk tomatpuré
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl rödvin
- 2 dl vatten
- 1 msk grönsaksfond
- 1/2 msk msk kinesisk soja
- 1 tsk liquid smoke
- 1 morot
- 200 gram skogschampinjoner
- 1-2 lagerblad
- 1 tsk timjan
- 1 krm kryddpeppar
- salt
- peppar
- rapsolja
- hackad persilja
Instruktioner
- Skala och hacka vitlök. Skölj och skiva champinjoner och morötter.
- Hetta upp oljan i en stor gryta och bryn sojaköttet några minuter.
- Rör i mjöl, tomatpuré, lagerblad, kryddpeppar och timjan. Häll på vin, soja, liquid smoke och buljong. Låt sjuda under lock ca 1 ½ tim.
- Stek vitlök, och svamp i en stekpanna och tillsätt i grytan. Tillsätt även morötterna och låt allt koka ytterligare 10-15 min.
- Smaka av med salt och peppar. Strö gärna över hackad persilja.
- Servera med en grönsallad och pressad eller kokt potatis.
Den här grytan är väl ändå 10/10?
Har du testat vårt recept, lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram