Saftiga morotsfrallor

Snabba frukostbröd

Släng ihop frallorna och bjud någon du tycker om på en riktigt god frukost.

Snabbt grundrecept på saftiga morotsfrallor som är riktigt fluffiga och goda. Tillsätt riven morot till frallorna och rör ner i degen, det ger en saftigare smak och en naturlig sötma till brödet. I det här receptet använde jag en stor morot men riv gärna ner mer för en djupare smak och ett vackert orangefärgat bröd. Receptet är lätt att följa, helt veganskt och ger cirka 15 luftiga och saftiga morotsfrallor.

Vill du ha lite nyttigare frallor? Byt ut vetemjölet mot en grövre sort till exempel rågmjöl eller grahamsmjöl. Du kan även variera frallorna genom att toppa med havregryn, solrosfrön, chiafrön, vallmofrön eller sesamfrön för det rustika utseendet – eller bara pudra med lite vetemjöl. Vi bakar ofta de här morotsfrallorna och de har blivit en riktig frukostfavorit hos oss, men passar självklart lika bra som matbröd, eller varför inte till picknick.

Gillar du att baka bröd? 👉🏻 Spana in fler recept på goda matbröd 🍞

5 from 3 votes

Saftiga morotsfrallor

Baka saftiga morotsfrallor enkelt och snabbt. Receptet ger ca 15 frallor som är helt ljuvliga.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 2 mks rapsolja
  • 2 tsk salt
  • 1-2 morötter
  • 5 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Skala och riv morötterna fint på ett rivjärn.
  • Värm vatten fingervarmt (ca 37°). Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp.
  • Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt och rör om. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter för hand eller i bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i cirka en timme.
  • Ta upp degen på en mjölad bakbänk och forma ca 15 st runda bullar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 12–13 min. Låt frallorna svalna på plåten.

Anteckning

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.
Måltid: Frukost
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning, Bröd
Knåda ihop till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i cirka en timme.

Har du bakat morotsfrallorna?

Berätta hur de blev. Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre.
Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Join the Conversation

  1. Lars-Erik Pettersson says:

    5 stars
    Vilket bra recept!! Gjorde dubbel sats och bytte ut 2 dl vetemjöl mot kruskakli för att få lite mer fiber. Hade lite kort med rågsikt så ersatte hälften med rågmjöl. Fick kompensera med lite extra mjöl för att inte få så klibbig deg. Skall absolut använda detta recept fler gånger!

  2. Lars-Erik Pettersson says:

    5 stars
    Vilket bra recept!! Gjorde dubbel sats och bytte ut 2 dl vetemjöl mot kruskakli för att få lite mer fiber. Hade lite kort med rågsikt så ersatte hälften med rågmjöl.

  3. Kerstin Kostet says:

    5 stars
    Bra recept, men lade till rågmjöl istället för rågsikt 🙌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close