Snabbt grundrecept på saftiga morotsfrallor som är riktigt fluffiga och goda. Tillsätt riven morot till frallorna och rör ner i degen, det ger en saftigare smak och en naturlig sötma till brödet. I det här receptet använde jag en stor morot men riv gärna ner mer för en djupare smak och ett vackert orangefärgat bröd. Receptet är lätt att följa, helt veganskt och ger cirka 15 luftiga och saftiga morotsfrallor.
Vill du ha lite nyttigare frallor? Byt ut vetemjölet mot en grövre sort till exempel rågmjöl eller grahamsmjöl. Du kan även variera frallorna genom att toppa med havregryn, solrosfrön, chiafrön, vallmofrön eller sesamfrön för det rustika utseendet – eller bara pudra med lite vetemjöl. Vi bakar ofta de här morotsfrallorna och de har blivit en riktig frukostfavorit hos oss, men passar självklart lika bra som matbröd, eller varför inte till picknick.
Gillar du att baka bröd? 👉🏻 Spana in fler recept på goda matbröd 🍞
Saftiga morotsfrallor
Ingredienser
- 25 g jäst
- 5 dl fingervarmt vatten
- 2 mks rapsolja
- 2 tsk salt
- 1-2 morötter
- 5 dl rågsikt
- 7 dl vetemjöl
Instruktioner
- Skala och riv morötterna fint på ett rivjärn.
- Värm vatten fingervarmt (ca 37°). Smula jästen i en bunke och tillsätt vattnet. Blanda tills jästen lösts upp.
- Tillsätt olja, salt, morötter och rågsikt och rör om. Tillsätt sedan vetemjölet, lite i taget, och knåda ihop allt till en smidig deg. Knåda degen kraftigt i några minuter för hand eller i bakmaskin. Låt degen jäsa under bakduk i cirka en timme.
- Ta upp degen på en mjölad bakbänk och forma ca 15 st runda bullar av degen. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda bröden mitt i ugnen i 12–13 min. Låt frallorna svalna på plåten.
Anteckning
Har du bakat morotsfrallorna?
Berätta hur de blev. Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre.
Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott
Vilket bra recept!! Gjorde dubbel sats och bytte ut 2 dl vetemjöl mot kruskakli för att få lite mer fiber. Hade lite kort med rågsikt så ersatte hälften med rågmjöl. Fick kompensera med lite extra mjöl för att inte få så klibbig deg. Skall absolut använda detta recept fler gånger!
Vilket bra recept!! Gjorde dubbel sats och bytte ut 2 dl vetemjöl mot kruskakli för att få lite mer fiber. Hade lite kort med rågsikt så ersatte hälften med rågmjöl.
Bra recept, men lade till rågmjöl istället för rågsikt 🙌