Mercimek köftesi – turkiska linsbiffar

Åh vad det är kul att laga vegetarisk mat från olika delar av världen. Mercimek köftesi eller turkiska linsbiffar är en populär mezerätt i Turkiet. De kryddiga biffarna serveras ofta som aptitretare eller på buffébordet. Enklast och godast är att äta dem direkt ur ett salladblad, som en taco.

Receptet på Mercimek köftesi är hämtat från fantastiska Zeinas Green Kitchen som innehåller massor av inspirerande vegetariska och veganska recept från hela världen.

Mercimek köftesi – turkiska linsbiffar

Smakrika, kryddiga linsbiffar som passar till nästan allt. Receptet ger ca 30 st biffar.

Ingredienser

Biffsmet

  • 4 dl röda linser
  • 8 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljong
  • 2 dl finmalen bulgur

Kryddmassa

  • 1 gul lök
  • 1 dl rapsolja
  • 3 msk paprikapuré (eller ersätt med 1 msk tomatpuré + 2 tsk paprikapulver)
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk  svartpeppar
  • 4 salladslökar
  • 1 knippe finhackad persilja
  • romansallad

Instruktioner

  • Skölj linserna i kallt vatten och koka upp tillsammans med vattnet i en kastrull. Skumma av och smular ner buljongen. Låt koka på svag värme under lock tills linserna är sönderkokta, cirka 20 minuter. Lyft på locket då och då och rör om.
  • Stäng av värmen och blanda ner bulgurn. Lägg på locket och låt linsröran svalna.
  • Finhacka löken till kryddmassan och fräs den mjuk i oljan i en stekpanna. Tillsätt tomat- eller paprikapuré och fräs lite till. Krydda med spiskummin och chili.
  • Blanda linsröran med kryddmassan och krydda med salt och peppar. Knåda sedan ihop allt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du prova att tillsätta lite olivolja. Finhacka salladslöken och blanda ner den tillsammans med persiljan.
  • Forma avlånga biffar av smeten och lägg den på en bädd av romansallad på ett serveringsfat. Garnera med citron om du vill, eller ringa över lite granatäppelsirap.
  • Servera med grönsaker, tsatsiki eller som en sidorätt.
Kök: Turkiet

Kommer du att testa receptet?

Vi vill veta hur det gick för dig och vad du tyckte om receptet. Lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close