Här är ett recept på en svensk klassiker i ny tappning, vegetariskt dillkött – husmanskost när den är som bäst. Den här grytan är så förbaskat god att vi lagar den alldeles för ofta (och det blir sällan något över).
Se till att ha god tid på dig, grytan ska nämligen stå och puttra och dra åt sig alla smaker rätt länge. Receptet räcker till ca 4 personer men går att dubbla om man vill göra mer. Ett tips är att frysa in dt som blir över och spara till goda matlådor.
Vegetarisk dillkött
Ingredienser
Ingredienser
- 320 gram valfritt sojakött (vi använder Hälsans kök filébitar)
- 1 msk olivolja
- 2 st morötter
- 1 st gul lök
- 1 st purjolök
- 8-9 st färska champinjoner
- 8 st vitpepparkorn
- 1 st lagerblad
- 1 liter grönsaksbuljong
Dillsås
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 1 dl havregrädde
- 1 kruka färsk dill
- 1 msk ättiksprit 12%
- 1 msk strösocker
- salt
- peppar
Instruktioner
- Skala morot och lök. Dela och skölj purjolöken.
- Hacka lök och purjolök och skär morötterna och champinjonerna i slantar.
- Hetta upp olivolja i en gryta och tillsätt lök, champinjoner, purjolök och sojakött. Fräs ett par minuter. Tillsätt sedan resten av ingredienserna; buljong, morot, peppar och lagerblad. Låt koka upp.
- Låt grytan stå och småputtra under lock i cirka 1 timme tills alla smaker kommit fram ordentligt. Sila av det mesta av buljongen och spar till såsen.
Dillsås
- Smält smöret och vispa ner mjölet. Tillsätt den silade buljongen och havregrädde. Koka ihop på låg värme och smaka av.
- Finhacka dill och tillsätt ungefär hälften i såsen.
- Smaksätt med ättika, socker och ev. salt och peppar om du vill ha mer smak.
- Blanda ner dillsåsen i grytan med sojaköttet och koka upp. Vänd ner resterande dill innan servering (efter smak givetvis, dillen går även att servera vid bordet för den som vill ha mer.)
- Servera med kokt potatis.
Men snälla, hur gott var inte det här?
Berätta vad du tyckte om receptet. Lämna en kommentar här nedan eller tagga @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott