Svampsoppa med champinjoner och jordärtskockschips

En krämig och mustig svampsoppa med champinjoner som värmer ända in i själen. Soppan görs på champinjoner, gul lök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i.

Svampsoppa med champinjoner och jordärtskockschips

Värmande, mustig soppa med höstiga smaker.

Ingredienser

Jordärtskockschips

  • 1 msk olivolja
  • 1/2  dl vatten
  • 4 jordärtskockor
  • 2 krm flingsalt

Svampsoppa

  • 250 gram champinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 dl vitt vin
  • 3 msk kantarellfond
  • 6 dl vatten
  • 3 dl grädde av valfri sort
  • salt
  • vitpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 125°C.
  • Jordärtskockschips: Blanda olja och vatten i en skål. Skölj jordärt­skockorna och skär dem i tunna skivor. Ett tips är att använda mandolin.
  • Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappers­klädd plåt. Strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.
  • Soppa: Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Häll svampen i en kastrull. Förväll svampen på låg värme tills all vätska kokat bort.
  • Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
  • Tillsätt fonden, resten av vattnet och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.
  • Smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du mixa soppan slät med stavmixer. Jag brukar mixa hälften ungefär och lämna en del bitar för matigare känsla.
  • Till servering: Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.
Måltid: Huvudrätt, Lunch
Kök: Svenskt

Nya favoritsoppan?

Berätta vad du tycker om receptet. Lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close