En krämig och mustig svampsoppa med champinjoner som värmer ända in i själen. Soppan görs på champinjoner, gul lök, vitt vin, kantarellfond och grädde. Servera med krispiga jordärtskockschips i ugn som blir pricken över i.
Svampsoppa med champinjoner och jordärtskockschips
Värmande, mustig soppa med höstiga smaker.
Ingredienser
Jordärtskockschips
- 1 msk olivolja
- 1/2 dl vatten
- 4 jordärtskockor
- 2 krm flingsalt
Svampsoppa
- 250 gram champinjoner
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 3 msk kantarellfond
- 6 dl vatten
- 3 dl grädde av valfri sort
- salt
- vitpeppar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°C.
- Jordärtskockschips: Blanda olja och vatten i en skål. Skölj jordärtskockorna och skär dem i tunna skivor. Ett tips är att använda mandolin.
- Doppa skivorna i vätskan och sprid ut dem på en bakpappersklädd plåt. Strö över salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Soppa: Ansa eller skölj svampen. Skiva den. Skala och finhacka lök och vitlök.
- Häll svampen i en kastrull. Förväll svampen på låg värme tills all vätska kokat bort.
- Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull på medelvärme tills den mjuknar. Tillsätt svampen och vinet, låt koka ihop några minuter.
- Tillsätt fonden, resten av vattnet och grädden. Koka 10 minuter på svag värme.
- Smaka av med salt och peppar. Om du vill kan du mixa soppan slät med stavmixer. Jag brukar mixa hälften ungefär och lämna en del bitar för matigare känsla.
- Till servering: Servera soppan med jordärtskockschips, färsk timjan och några droppar tryffelolja.
Nya favoritsoppan?
Berätta vad du tycker om receptet. Lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram.