Har du bananer över som börjar bli gamla? Då ska du testa det här receptet på nyttiga kakor med havre och banan. Det är ett väldigt enkelt recept med få ingredienser och som nästan inte kräver något jobb alls. Jag skulle säga att de passar bäst som mellanmål, innan träning eller som snacks när man är sötsugen.
Kakorna går att variera med lite olika smaksättningar, till exempel krossad choklad som i det här receptet eller varför inte tillsätta lite kokos, nötter eller torkad frukt. Blanda ner dina favoritsmaker. De passar också bra att frysa in så att du kan ta fram när du snabbt behöver ny energi men vill undvika socker.
Nyttiga kakor med havre och banan
Ingredienser
- 1 banan
- 2,5 dl havregryn
- Valfritt tillbehör t.ex hackad choklad, nötter, kokos eller torkad frukt
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader
- Mixa bananen med stavmixer
- Tillsätt havregryn och valfritt tillbehör
- Forma smeten till små runda kakor på en plåt med bakplåtspapper
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 20 minuter
- Låt svalna innan servering
Anteckning
FAQ banana style!
Är bananer onyttiga? 🍌Nope! Bananer är visserligen rika på kolhydrater, vilket gör att många tror att de är onyttiga, men bananer är fulla av bra och viktiga näringsämnen som kalium, magnesium, fiber, vitamin B6 och vitamin C. Det höga innehållet av fibrer och vitaminer kompenserar till och med för effekten av fruktsockret. Hur många kalorier innehåller en banan? 🍌
En banan innehåller 93 kcal per 100 g. Kalorierna kommer från kolhydrater som i fallet med banan mättar och ger energi. Är det protein i banan? 🍌
Nja, om du är ute efter protein så har du kommit fel. Bananer är inte speciellt proteinrika. De innehåller bara 1,1 gram protein per 100 gram, vilket är mycket mindre än till exempel russin. Ska bananer ligga i kylskåpet? 🍌
De flesta kylskåp håller cirka 5 grader, så det är lite för kallt för en banan som mår bäst vid cirka 12-14 grader. Kylskåpet får inte bananer att ruttna, men kylan går ut över bananernas smak och konsistens. Kan bananer frysas? 🍌
Ja, absolut! Och jag tycker att det är mycket underskattat. Har du gamla bananer hemma så kan du bara frysa ner dem. Antingen hela eller i bitar. Sedan är det bara att tina upp och använda i bakning, eller i smooties.
Hur tyckte du att det smakade?
Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre. Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott
Lite spånaktiga… hur hade det vart med ett ägg i??