Saffranskola med brynt smör och havssalt

Julens godaste kolor

Saffranskola med brynt smör är en len och mjuk kola med mycket smak som passar perfekt på julbordet.

Kola på brynt smör och saffran är bland det godaste jag vet. Lite flingsalt på toppen förhöjer smakerna och gör pricken över i.

Saffranskola med brynt smör och havssalt

Len kola med gyllene saffran och lite krisp av flingsalt.
Portioner 30 kolor

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 förpackning saffran
  • 1 krm salt
  • 1-2 tsk flingsalt

Instruktioner

  • Smält smöret på hög värme i en tjockbottnad kastrull. Vispa hela tiden tills smöret blir gyllenbrunt och har en nötig och kolaaktig doft. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°.
  • Tillsätt socker, grädde, ljus sirap, saffran, vitvinsvinäger och salt. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125°C. Rör då och då.
  • Häll upp kolan i en bakpappersklädd form, ca 15 x 20 cm (för 30 st). Låt svalna i rumstemperatur. Strö över flingsalt och skär kolan i mindre bitar.
  • Slå gärna in i bakplåtspapper. Förvara i rumstemperatur. Håller i ca 2-3 veckor.

Hur blev dina kolor?

Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre.
Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Join the Conversation

  1. Agnetha Estwall says:

    Hur mkt vitvinsvinäger till saffransbullens med brynt smör??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close