Oktober. Kylig luft, tända ljus och äppelpaj, vad mer behöver man? Här kommer ett riktigt gott recept på vegansk äppelpaj med smuldeg som är perfekt att slänga ihop till fikastunden. Så himla gott och enkelt att bjuda på. Servera med vaniljsås, havregrädde eller sojaglass och njut.
Du kan använda valfri äppelsort. Smak gärna på äpplet du ska använda och känn efter om det är syrligt eller sött. Om det är syrligt kan du strö över någon extra matsked socker över äpplena. Jag försteker alltid äpplena tillsammans med kanel, socker och lite sirap. Det gör pajen ännu godare!
Vegansk äppelpaj med smuldeg
Ingredienser
Fyllning
- 5-6 st äpplen
- 2 msk socker
- 1/2 tsk kanel
- 1 msk sirap
Smuldeg
- 3 dl havregryn
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 200 gram växtbaserat smör eller margarin
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk veganskt smör.
- Skala och kärna ur äpplena, och skär i små bitar. Pudra över socker och kanel och smaka av tills du är nöjd med smakerna.
- Värm en stekpanna och stek äpplena i några minuter. Häll över sirap och stek ytterligare någon minut. Häll sedan över i pajformen och fördela jämnt.
- Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke eller matberedare.
- Bred ut smuldegen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
- Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i ca 25 minuter.
- Ta ut och låt svalna något och servera varm eller ljummen.
En paj i din smak?
Har du testat vårt recept, lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram
Smuldegen blev perfekt!