Med det här grundreceptet bakar du ett väldigt gott och snabbt lantbröd som är jättegott att äta som det är, servera till soppa eller som frukostmackor. Receptet ger två stora limpor som du kan frysa in som de är, eller i skivor för att senare rosta. Inget smakar dock så ljuvligt som nybakat bröd med smör.
Du kan enkelt variera receptet och hitta din favoritkombination på snabbt lantbröd. Byt till exempel ut lite av vetemjölet till ett grövre mjöl (rågmjöl, rågsikt etc.) eller tillsätt lite havregryn, russin, nötter eller kryddor i bördet. Toppa med pumpakärnor, sesamfrön eller havregryn.
Gillar du att baka bröd? Spana in fler recept på goda matbröd 🍞
Snabbt lantbröd
Ingredienser
- 5 dl vatten
- 25 g jäst
- 1 1/2 – 2 tsk salt
- 10-11 dl vetemjöl
Instruktioner
- Värm vattnet till ca 37°C, rör ut jästen och salt i vattnet. Blanda i mjöl. Arbeta ihop en smidig, lite kladdig deg. Låt jäsa under handduk i ca 45 min.
- Forma till två limpor och lägg på en smord bakplåt eller i brödplåtar. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C.
- Grädda limpan i ca 35 minuter.
- Låt svalna på galler och skär upp i grova skivor.
Är det här ett bröd i din smak?
Har du testat vårt recept, lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram