Rulltårta med jordgubbssylt

Let them have cake!

En lättbakad rulltårta med jordgubbssylt – smakar alltid lika gott.

Rulltårta med jordgubbssylt är bland det enklaste och godaste som finns. Punkt. Det bästa med rulltårta (förutom att den går att kasta ihop på en halvtimme) är att den går att variera i all oändlighet. Tårtbottnen kan ha nästan vilken smak som helst, och likaså fyllningen. Prova dig fram till din favorit. Längst ner under receptet hittar du förslag på olika fyllningar att inspireras av.

Rulltårta passar extra bra en varm sommardag tillsammans med lite nyplockade jordgubbar och vispgrädde. Det här receptet räcker till ungefär 12 bitar.

Rulltårta med jordgubbssylt

Hemligheten bakom en riktigt bra rulltårta är att vara noggrann när man gör tårtbotten. Vispa länge, håll koll i ugnen och rulla ihop innan den blivit för kall så den inte spricker. Pudra gärna rulltårtan med florsocker innan servering så blir den både god och vacker att se på.
Portioner 12 bitar

Equipment

  • Elvisp
  • Bunke
  • Bakplåt och bakplåtspapper

Ingredienser

Tårtbotten

  • 3 st ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2-3 dl Jordgubbssylt

Garnering

  • Florsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 225°c och klä en långpanna 30×40 cm med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt och fluffigt.
  • Sikta ner de torra ingredienserna i bunken och vänd runt till en klumpfri smet. Ett tips är att använda en slickepott som är smidig att röra med.
  • Bred ut smeten jämnt i långpannan och grädda mitt i ugnen cirka 5 minuter till dess att den blir gyllenbrun.
  • Tag ut kakan ur ugnen, strö över lite socker och stjälp upp den med den sockrade sidan nedåt på ett bakplåtspapper.
  • Dra försiktigt bort pappret från kakan. Du kan pensla med lite kallvatten på pappret så lossnar det lättare.
  • Bred ut ett jämnt lager jordgubbssylt över hela kakan och rulla sedan ihop den med hjälp av papperet. Rulltårtan ska alltså rullas längs långsidan.
  • Pudra över lite florsocker.
  • Skär i bitar och servera!

Anteckning

Tips på goda fyllningar
    • Lemoncurd
    • Mosad banan
    • Sylt t.ex hallonsylt, blåbärssylt, rabarbersylt, krusbärssylt, drottningsylt
    • Färska bär, mosade hallon, blåbär och jordgubbar, vinbär eller krusbär
    • Smörkräm
    • Chokladkräm
    • Nutella
    • Vispad grädde och mandelmassa
    • Mockagrädde
Måltid: Fika
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning

Har du bakat rulltårtan?

Berätta hur det blev! Lämna en kommentar här nedan eller tagga @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close