Vill du baka lite nyttigare frukostbullar? Byt ut vetemjölet mot rågsikt nästa gång du bakar bröd. Prova vårt recept på rågbullar med sirap som är härligt mjuka, luftiga och mättande.
Rågsikt är ett fullkornsmjöl av råg där hela kärnan används och består av 60% vete och 40% råg. Mjölet passar framför allt bra till formbröd och tekakor men jag brukar även blanda ner ett par deciliter i de flesta bröddegar för att få en grövre känsla.
Rågbullar med sirap passar till frukost, soppa, fika eller som tillbehör vid till exempel salladsbuffén. Ett tips är att röra ihop degen kvällen innan så går det snabbt att få nybakade bullar på morgonen. 🖤
Rågbullar med sirap
Ingredienser
- 10 dl rågsikt
- 5 dl mjölk
- 50 gram smör eller margarin
- 50 gram jäst
- 2 msk sirap
- 1 tsk salt
- 2 tsk brödkrydda
Instruktioner
- Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Använd gärna termometer.
- Smula ner jästen och rör om tills den löst sig.
- Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och kryddor och blanda till en deg.
- Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen i maskin 5-10 minuter. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och baka ut degen till ca 16 st runda bullar. Det brukar gå åt 1-2 dl rågsikt för att få rätt konsistens.
- Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Grädda rågsiktsbullarna i ca 12 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg.
- Ta ut rågbullarna ur ugnen och låt svalna på galler.
Har du testat receptet?
Berätta hur det blev. Lämna en kommentar här nedan eller tagga @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott