Är det ens lagligt att baka så här gott? Receptet kommer från min mamma som bakat dessa krämiga vaniljbullar så länge jag kan minnas. Som liten kunde jag ibland komma hem från skolan och hitta henne i köket i ett hav av rykande färska vaniljbullar, och jag gjorde nästan vad som helst för att få smaka. Om minnet inte sviker så tror jag bestämt att bullarna fanns med på varenda födelsedagskalas. Och de är lika goda än idag.
Med det här receptet får du ungefär 20 stora bullar som är fyllda med vanilj, smör och socker. Fyllningen är redan dubblerad i det här receptet men om du vill ha ännu krämigare bullar kan du lägga till mer smör.
Det här är våra absoluta favoritbullar, och de är så goda att det inte går att bara ta en.
It’s a challenge!
Vaniljbullar
Equipment
- Kavel
- Bakbunke
- Plåt
- Visp
Ingredienser
Deg
- ½ paket jäst (à 50 g)
- 50 g smör eller margarin
- 3 dl mjölk
- ½ dl strösocker
- 1 krm salt
- 8 dl vetemjöl
Fyllning
- 100 g smör eller margarin
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 dl florsocker
Pensling
- 1 ägg
- pärlsocker
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm försiktigt till fingervarmt (37°C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.
- Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
- Rör ihop fyllningen. Blanda matfettet smidigt med florsocker och vanilj.
- Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta, ca 30×40 cm (för 20 st). Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 min. Låt kallna på galler under bakduk.
Video
Anteckning
- laktosfri – välj laktosfria produkter av smör och mjölk.
- mjölkproteinfri – byt ut mjölk och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
- äggfri – byt ut ägget och pensla med mjölk eller sirap utrörd i lite vatten.
Har du bakat vaniljbullarna?
Jag är så nyfiken. Hur blev dina bullar? Lämna en kommentar så att jag kan förbättra receptet. Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott