Jul, jul, strålande jul, men vad vore den utan alla goda efterrätter? Just den här, min hemgjorda frozen cheesecake med pepparkaka och lingon, är nog en av de godaste jag vet. Och den har blivit en stående klassiker på julbordet i min familj. Det är bara ett problem… vill man ha mer än en bit får man bara snabb. 🤣
Förutom att den är försvinnande god så är den också väldigt lätt att göra och du kan förbereda den långt i förväg. Den går också att servera på olika sätt. Vi brukar lägga upp den på ett vackert fat som en tårta, men den går också att servera portionsvis i små glas.
Bjud på till jul, nyår eller som lyxig adventsfika. 🎅
Frozen cheesecake med pepparkaka och lingon
Equipment
- Springform med löstagbar kant, 24 cm
- Bunke
- Elvisp
Ingredienser
Pepparkaksbotten
- 200 gram krossade pepparkakor
- 75 gram smält smör
Bunke 1
- 3 st äggulor
- 200 gram färskost naturell
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Bunke 2
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl rårörda lingon eller lingonsylt
- ca 2 msk pressad lime eller citron
Bunke 3
- 3 st äggvitor
Instruktioner
- Ta fram en springform med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Klipp till en bit bakplåtspapper och lägg i botten av formen, så lossnar kakan lättare vid servering.
- Krossa pepparkakorna i en matberedare, mixer, mortel eller för hand i en påse.
- Smält smöret och blanda ihop med 3/4 av pepparkaksmulorna, spara resten för garnering. Tryck ut resten av kaksmulorna i ett jämnt lager på botten i formen. Ställ in i kylskåp.
- Ta fram tre olika bunkar.
Bunke 1
- Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet. Använd gärna elvisp.
- Tillsätt färskosten och vispa ihop till en jämn smet.
Bunke 2
- Vispa grädden separat till en medelhård konsistens.
- Tillsätt rårörda lingon eller lingonsylt samt pressad limesaft och blanda till en jämn smet. Smaka av och tillsätt mer lime om det behövs.
Bunke 3
- Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Montering
- Vänd försiktigt ihop innehållet från alla tre bunkarna till en jämn smet. Häll sedan över smeten i formen i ett jämnt lager.
- (Frivilligt steg) För dig som vill ha ännu mer lingonsmak rekommenderar jag att tillsätta lite mer lingon/lingonsylt på toppen av kakan och röra ut med en tandpetare/gaffel eller liknande i ett snyggt mönster.
- Avsluta med att strö över det sparade pepparkakskrosset över hela kakan.
- Plasta och ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta ut den en liten stund innan servering.
Var det lika gott för dig som för mig?
Hoppas du gillade receptet. Lämna en kommentar och berätta hur det smakade. Vi är nyfikna!
Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott
Ska lingonen både i bunke 2 och sedan i ett separat lager efter smeten? Är det isf 50/50 av de 2 dl?
Hej! Det var lite otydligt ser jag nu. Jag har uppdaterat receptet. Lingonen ska ner i bunke 2 men om man vill ha mer lingonsmak och göra ett snyggt mönster på kakan så kan man toppa med lite lingon i slutet och röra runt försiktigt innan pepparkakskrosset strös över. Lycka till! 😊
Lime står inte med i listan över ingredienser.
Tänkte baka denna, ser god ut, men du skriver om lime i instruktionerna men inget specat i ingredienserna? Hur mycket lime?
Stort tack