Vegansk moussaka med potatis

En grekisk dröm

Och en ljuvlig sÄdan som smÀlter i munnen.

BÀsta moussakan! Och Àntligen vegansk. Vi har gjort med ost och mjölk innan, men det behövs ju faktiskt inte. I det hÀr receptet har vi dessutom grekifierat smakerna en aning och bytt ut heta kryddor mot lite mjukare smaker.

HÀr Àr vÄrt recept pÄ vegansk moussaka med potatis, aubergine och sojafÀrs. Sagolikt god, enkel att laga och fÄr en osannolikt att tÀnka pÄ varma strÀnder, ouzo och heta sommarnÀtter.

Inte redo för veganskt Àn? Testa en lakto-ovo Vegetarisk moussaka pÄ klassiskt vis

Vegansk moussaka med potatis

Smaskig moussaka med potatis, aubergine och sojafÀrs. Bra för djur, miljö och plÄnbok.
Portioner 6

Ingredienser

Ingredienser

  • 2-3 auberginer
  • 1/2 dl olivolja
  • 5-6 kokta potatisar
  • salt

FÀrssÄs

  • 1 st lök
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 500 gram sojafĂ€rs
  • 2 msk tomatpurĂ©
  • 400 gram krossade tomater
  • 1 tsk riven/mald muskot
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk socker
  • salt och peppar

BechamelsÄs

  • 3 msk vĂ€xtbaserat smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl vĂ€xtbaserad dryck (jag tog hĂ€lften havremjölk och hĂ€lften havregrĂ€dde)
  • 1/2 tsk riven/mald muskot (valfritt)
  • salt och vitpeppar

Instruktioner

  • Skiva aubergine i 1 cm tjocka skivor. LĂ€gg i ett durkslag och strö pĂ„ salt. TĂ€ck över durkslaget med en uppochnedvĂ€nd tallrik och lĂ„t stĂ„ 20–30 min sĂ„ att vĂ€tskan dras ut.
  • Skiva potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.

FÀrssÄs

  • Stek lök och vitlök i olja tills de Ă€r mjuka utan att fĂ„ fĂ€rg. LĂ€gg i fĂ€rsen och stek tills den fĂ„tt fĂ€rg. TillsĂ€tt tomatpurĂ©, krossade tomater och kryddorna. LĂ„t sjuda 20–30 min. Smaka av med salt och peppar.

BechamelsÄs

  • SmĂ€lt vĂ€xtbaserat smör i en kastrull och rör ner mjölet. TillsĂ€tt vĂ€xtbaserad dryck (jag tog hĂ€lften havremjölk och hĂ€lften havregrĂ€dde) i en tunn strĂ„le under vispning. LĂ„t sjuda ca 10 min, rör dĂ„ och dĂ„. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Montering

  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 180°. Torka av aubergineskivorna med hushĂ„llspapper och stek 2–3 min per sida i olivolja.
  • Ta fram en ugnsform och varva skivad potatis, aubergine och köttfĂ€rssĂ„s. Avsluta med bechamelsĂ„sen. Gratinera mitt i ugnen till fin fĂ€rg, ca 30 min.
MĂ„ltid: Middag
Kök: Grekiskt
Keyword: fredagsmys, helg, helgmat, söndagsmiddag

Hur smakade det?

LÀmna en kommentar hÀr nedan eller tagga @mumsgott pÄ Instagram och anvÀnd hashtagen #mumsgott

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

Recipe Rating




Close
Close