B-A-N-A-N-A-S! Här kommer mitt absoluta favoritrecept på försvinnande goda och underbart fluffiga veganska bananpannkakor, som är otroligt enkla att göra.
Jag har alltid några recept på goda bananrätter nära tillhands som jag kan använda när bananerna börjar bli för mogna. Om du har bruna bananer hemma kan du baka Nyttiga kakor med havre och banan, som passar extra bra om du vill ha ett snabbt mellanmål eller ett nyttigare alternativ. Men bananpannkakor är nog ändå min favorit om jag måste välja ett recept. De är så goda och saftiga att de nästan smälter i munnen.
I det här receptet har jag valt att hålla det så enkelt som möjligt så att vem som helst ska kunna laga det snabbt, och hittills har jag inte stött på någon som inte gillat dem. Man kan experimentera med smakerna om man vill. Jag har till exempel tillsatt lite kanel i receptet (du kan hoppa över dem om du vill) för få upp smaken ytterligare. Det är en smaksak, jag älskar kanel speciellt tillsammans med banan.
Veganska bananpannkakor är näringsrika, särskilt om du väljer fullkornsmjöl. Receptet kräver bara två matskedar olja, men du kan utelämna det om du vill och göra dem helt oljefria.
Veganska bananpannkakor
Ingredienser
Smeten
- 1 banan
- 2,5 dl växtbaserad dryck (jag tog havremjölk)
- 2 msk rapsolja
- 2 msk socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3,75 dl mjöl av valfri sort
- 1 msk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk kanel (valfritt)
Garnering
- bananskivor
- florsocker
- lönnsirap
Instruktioner
- Mosa bananen i en lagom stor bunke.
- Tillsätt havremjölk, olja, socker och vaniljsocker. Vispa ihop ordentligt.
- Tillsätt mjölet blandat med bakpulvret, saltet och kanelen (om du använder). Blanda allt ordentligt. Smeten ska vara lite klumpig.
- Hetta upp en stekpanna. Klicka ut smet (ungefär en dl) i pannan och stek på medelvärme tills du ser att smeten formar små bubblor på ovansidan, vänd sedan och stek pannkakan tills den är gyllenbrun på andra sidan. Upprepa med resten av smeten. Tänk på att det går ganska fort i pannan, ca 1-2 min på varje sida.
- Garnera de färdigstekta bananpannkakorna med lönnsirap, bananskivor och pudra över lite florsocker.
Anteckning
FAQ banana style!
Är bananer onyttiga?Nope! Bananer är visserligen rika på kolhydrater, vilket gör att många tror att de är onyttiga, men bananer är fulla av bra och viktiga näringsämnen som kalium, magnesium, fiber, vitamin B6 och vitamin C. Det höga innehållet av fibrer och vitaminer kompenserar till och med för effekten av fruktsockret. Hur många kalorier innehåller en banan?
En banan innehåller 93 kcal per 100 g. Kalorierna kommer från kolhydrater som i fallet med banan mättar och ger energi. Är det protein i banan?
Nja, om du är ute efter protein så har du kommit fel. Bananer är inte speciellt proteinrika. De innehåller bara 1,1 gram protein per 100 gram, vilket är mycket mindre än till exempel russin. Ska bananer ligga i kylskåpet?
De flesta kylskåp håller cirka 5 grader, så det är lite för kallt för en banan som mår bäst vid cirka 12-14 grader. Kylskåpet får inte bananer att ruttna, men kylan går ut över bananernas smak och konsistens. Kan bananer frysas?
Ja, absolut! Och jag tycker att det är mycket underskattat. Har du gamla bananer hemma så kan du bara frysa ner dem. Antingen hela eller i bitar. Sedan är det bara att tina upp och använda i bakning, eller i smooties.
Blev det pannkaka av alltihop?
Har du lagat receptet? Hur blev dina pannkakor? Lämna en kommentar här nedan eller tagga @mumsgott på Instagram och använd hashtagen #mumsgott