Baka ljuvligt söta rosa veganska miniprinsesstårtor fyllda med hallonsylt, vaniljkräm och täckta av marsipan. Perfekt att bjuda på till bröllop, dop, födelsedagsfika, ”fössta tossdan i mass”, babyshower eller andra festliga tillfällen när du vill skämma bort nära och kära. Uppskattas garanterat! Så himla gulliga och goda.
Veganska miniprinsesstårtor
Små söta prinsesstårtor i miniformat. Fyllda med hallonsylt och vaniljkräm.
Ingredienser
Vaniljkräm
- 1/2 dl strösocker
- 4 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 dl växtbaserad matlagningsgrädde
Tårtbotten
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 3 dl strösocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 50 gram mjölkfritt margarin
- 2 ¾ dl soja- eller havremjölk
Topping och fyllning
- 3-4 dl vaniljkräm
- 1-2 dl hallonsylt
- 2-3 dl växtbaserad vispgrädde
- 500 gram vit marsipan
- florsocker
- vegansk röd karamellfärg
Instruktioner
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna till tårtbotten. Smält margarinet, blanda med mjölken och rör ihop med den torra blandningen till en jämn klumpfri smet.
- Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (25×35 cm) och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Låt tårtbottnen svalna helt.
- Vaniljkräm: Blanda strösocker, vetemjöl och vaniljpulver i en kastrull. Tillsätt grädden under omrörning och koka ihop till en tjock kräm. Rör om kontinuerligt. Låt krämen svalna helt och häll den sen i en spritspåse.
- Montering: Ta en botten och bred på hallonsylt. Lägg över en botten och bred på vaniljkräm. Lägg på ytterligare. en botten och ställ in i frysen i 30 minuter. Vispa grädde hårt. Om du vill färga marsipanen rosa kan du göra det nu. Lägg marsipanen i en plastpåse och droppa ner några droppar vegansk röd karamellfärg. Knåda in färgen ordentligt i degen till dess att allt är rosa. Kavla ut marsipanen så den är 1/2 cm tjock. Plocka fram bakelserna och spackla dem med den vispade grädden. Gör som en rund topp på toppen av bakelsen. Stansa ut marsipan. Det är viktigt att marsipanen har en omkrets som är minst dubbelt så stor som bakelsen. Lägg på marsipanen och täck bakelsen. Dra ut kanerna samtidigt som du drar ned marsipanen mot bakelsen så den blir jämn. Det är lite klurigt med övning ger färdighet :). Skär sedan bort överflödig marsipan och ställ in dom små tårtorna i kylskåpet. Pudra med florsocker innan servering.
Hur gulliga blev dina minitårtor?
Har du testat vårt recept, lämna en kommentar, tagga @mumsgott eller #mumsgott på Instagram
Kan man frysa dessa och isåfall hur lång är hållbarheten?
Ja, absolut, du kan frysa dem men marsipanen och grädden kan påverkas lite så konsistensen kanske inte är exakt som innan. Se till att plasta tårtorna noggrant och gärna en extra omgång aluminiumfolie så att de inte blir frostskadade eller tar åt sig andra smaker från frysen. De brukar hålla sig fräscha i typ 1–2 månader, men efter det kan de börja smaka lite ”frysigt”. Tina långsamt i kylen över natten – då slipper du att grädden skär sig eller att marsipanen blir kladdig. Lycka till!