En god dessert behöver inte vara särskilt komplicerad. Här är ett recept på en krämig vit chokladpannacotta med hallon- och blåbärskompott som går snabbt att slänga ihop. Passar perfekt när du vill imponera på någon eller behöver förbereda dessert dagen innan.
Vi gör alltid vår pannacotta gelatinfri, antingen med agar-agar , gelésocker eller som i det här receptet med syltsocker. Det blir minst lika bra och är helt djurvänligt. ❤️

Vit chokladpannacotta med hallon-och blåbärskompott
Snabbt, enkelt och gott recept på en krämig vit chokladpannacotta. Kan med fördel förberedas dagen innan.
Equipment
- Kastrull
- Visp
- Rivjärn
- Glas
Ingredienser
Pannacotta
- 50 gram vit choklad
- 2 dl grädde
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 2 msk syltsocker med pektin
Bärkompott
- 100 gram frysta bär
- 1 msk socker
Garnering
- lite riven vit choklad
Instruktioner
Pannacotta
- Hacka den vita chokladen.
- Blanda grädde, vaniljsocker och syltsocker i en kastrull.
- Låt gräddblandningen koka upp på spisen och koka i 30 sekunder.
- Ta bort kastrullen från spisen och rör ner chokladhacket i blandningen. Låt chokladen smälta och rör sedan om.
- Häll upp pannacottan i valfria glas och låt stelna i kylskåpet i 2-3 timmar.
Bärkompott
- Koka de frysta bären någon minut.
- Smaka av med socker. Behåll gärna lite av syrligheten, det gifter sig fint med sötman från pannacottan.
Innan servering
- Lägg en stor klick med bärkompott i varje pannacottaglas.
- Toppa med lite riven vit choklad. Servera och njut!
Anteckning
Varför använder vi syltsocker? ?
Syltsocker innehåller förtjockningsmedlet pektin och konserveringsmedlet kaliumsorbat som används till att koka sylt och marmelad. Pektin är ett gelébildande ämne som finns naturligt i frukt och bär och vi använder det istället för gelatin.
Det går även bra att använda gelésocker. Det innehåller inte pektin utan i stället förtjockningsmedlet karragenan som ger lite tjockare konsistens och passar bra i pudding, mousse och pannacotta. Det är såklart en smaksak men vi föredrar syltsocker för då blir pannacottan lite ”lättare” och inte så tjock.
Det går även bra att använda gelésocker. Det innehåller inte pektin utan i stället förtjockningsmedlet karragenan som ger lite tjockare konsistens och passar bra i pudding, mousse och pannacotta. Det är såklart en smaksak men vi föredrar syltsocker för då blir pannacottan lite ”lättare” och inte så tjock.
Har du testat pannacottan än?
Berätta hur den blev! Skriv en kommentar. Vi vill gärna fortsätta att utvecklad och förbättra recepten. Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott