Saftiga lussebullar utan Kesella

Visste du att?

Förr bakades lussekatter för att hålla onda makter borta och förhindra djävulen (Lucifer) från att klä ut sig till en katts skepnad och ge barn smisk.

Nu är det jul igen. Finns det något bättre än när hela köket doftar av saffran och nybakade lussebullar? Nope. Här kommer ett klassiskt recept på riktigt goda och saftiga lussebullar utan Kesella. Receptet ger ca 40 lussebullar. Serveras med rykande het glögg!

Vill du testa något nytt? Spana in vårt recept på Veganska lussebullar

Saftiga lussebullar

Enkla, saftiga och galet goda lussebullar. Nu är det jul igen!
Portioner 40 lussebullar
Total tid 1 timme

Equipment

  • Mortel
  • Bunke eller en köksmaskin med degkrok

Ingredienser

  • 2 paket saffran
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 50 gram jäst
  • 5 dl mjölk
  • 175 gram smör
  • 1/2 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • russin

Instruktioner

  • Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Lägg sedan saffranet i 2 msk vatten och rör om. Låt stå i minst 30 minuter.
  • Smula ner jästen i en bunke eller köksmaskin.
  • Värm mjölken till rumstemperatur (fingervarmt)
  • Tillsätt mjölk, smör och saffran samt vätskan i bunken med jäst och blanda.
  • Tillsätt resten av sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt jäsa under bakduk 60 minuter.
  • Ta upp degen på en sparsamt mjölad arbetsbänk. Knåda den lätt och baka ut till lussebullar, ca 40 stycken enkla eller 20 stycken dubbla. Tryck i russinen.
  • Lägg lussebullarna på en bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  • Sätt ugnen på 225°C.
  • Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
  • Njut!

Anteckning

Tips för riktigt goda lussebullar!
Du kan verkligen experimentera med lussebullar. Testa att byta ut russinen mot pärlsocker eller varför inte gå steget längre och fylla bullarna med mandelmassa. Dubbla mängden smör om du vill ha dem kladdigare.
Mjölken kan bytas ut mot vatten eller havremjölk. Istället för ägg kan du pensla bullarna med sockerlag, allt är möjligt.
Berätta gärna i kommentarerna hur du gör ditt bästa recept på lussebullar. 
Måltid: Fika
Kök: Svenskt
Keyword: Bakning, Jul, julbak

Får det lov att vara en bulle?

Har du testat receptet? Hur blev de? Lämna en kommentar så att vi kan bli ännu bättre. Tagga gärna @mumsgott på Instagram och använd #mumsgott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Close
Close